Vår første måned i Uganda


Heisann allesammen!

Nå har vi allerede vært her i Uganda i en hel måned, og vi begynner endelig å komme oss til rette, både hjemme og på jobb. Så vi tenkte vi kunne oppdatere bloggen litt!

Vi er Tuva og Marie, eller Nantale og Nassuna, som vi har blitt døpt her! Vi er to Act Now-studenter på Hald Internasjonale Senter, og er nå 6 måneder på utveksling i Uganda. Vi befinner oss i hovedstaden Kampala, en by med myyye liv. Vi bor hos en vertsfamilie, som passer godt på oss! Så vi har brukt en del tid på å få til noen egne rutiner, men nå som det har gått en hel måned, begynner alt å komme på plass!Vi jobber med Strømmestiftelsen sine prosjekter i en lokal organisasjon som heter CBS-Pewosa. CBS er radiokanalen til det Bugandiske Kongeriket, regionen i sentral-Uganda. Pewosa er prosjekt-avdelingen til CBS, og det er her vi jobber. Vi er allerede godt i gang på arbeidsplassen, og stortrives!

. . .

Vi tenkte å dele litt om de fire ulike prosjektene vi jobber med:

ECCE – Early Children Care & Education
ECCE fokuserer på barn fra fødsel til 8-årsalderen, dette er en tid der barnets utvikling er på topp. Prosjektet fokuserer på barn fra fattige samfunn, gjerne dem med ekstra utfordringer, for å legge til rette for at de kan lære på samme nivå som andre barn. Her samarbeider vi mye med barneskoler, og skal snart begynne å besøke et barnehjem.

BONGA
Bonga er prosjektet vi jobber mest med, og noe som allerede har fått en stor plass i hjertene våre. Bonga betyr «dialog» og er et ettårig program for ungdom som fokuserer på å utdanne og styrke unge mennesker, spesielt jenter. Mange må droppe ut av skolen alt for tidlig, for eksempel på grunn av mangel på skolepenger, tidlig graviditet eller ekteskap etc. Bonga jobber derfor med å få denne ungdommen opp og frem i samfunnet. Vi vil komme mer tilbake til dette prosjektet her på bloggen, for vi har allerede alt for mye vi ønsker å dele om det!TVET – Technical Vocational Education Training
I Uganda er det stor arbeidsledighet blant ungdom, derfor jobber vi også med å gi yrkesopplæring til unge voksne i 18-25 årsalderen. Som sagt har mange måttet droppe ut av skole, og mange har derfor en stor mangel på utdanning og erfaring. TVET er et ettårig program hvor ungdom får opplæring av lokale håndverkere i ulike yrker som: sying, baking, motorsykkel maskineri, bygg, frisør og andre praktiske yrker. Deretter vil de får hjelp til å få i gang en business.

CSMG – Community Managed Saving Group
Fattige mennesker får sjelden ta opp lån i vanlige banker, og det blir da vanskelig å bryte ut av sirkelen av fattigdom. Derfor setter Strømmestiftelsen i gang spare- og lånegrupper i fattige og rurale samfunn. Gruppene lærer hva de vil si og spare og investere. De møtes deretter en gang i uken, og alle setter inn et fast beløp hver gang, fra egne ressurser. Etterhvert vil fellespotten vokse seg stor nok til at deltagerne kan ta opp lån til å investere i egne ideer som kan lede til en inntekt. Lånet betales deretter tilbake, med en liten rente, slik at fellespotten etter hvert blir større og større.

. . . 

Så her har dere litt kort, og teknisk, info om hva vi for det meste holder på med her i Uganda. Vi jobber så og si hele dagen fra mandag til fredag, det har vært travelt den siste tiden, men vi koser oss virkelig på jobb! Vi får dra ut i field og arbeide med mennesker nesten hver dag, og vi lærer utrolig mye hele tiden. For å ikke glemme at vi har de råeste kollegaene, og alltid god stemming på kontoret!

Uganda har behandlet oss bra så langt, vi er veldig klare for resten!


- Tuva / NantaleKommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg