Yrkesopplæring gir håp til arbeidsløse ungdommer

Uganda har over 44 millioner innbyggere og i følge FN sine nettsider lever 41,7 prosent av befolkningen i ekstrem fattigdom og 21,4 prosent lever under den nasjonale fattigdomsgrensen (2016). En av grunnene til de høye prosentene, er at arbeidsledigheten i Uganda er veldig høy.

Det er vanskelig å få jobb i Uganda, spesielt hvis du ikke har gått på skole. Det veldig mange som ikke får gått på skole eller som må droppe ut av skolen på grunn av skolepenger. Skole koster nemlig penger i Uganda og prisen på skolen avgjør hvor god skolen er. Jo dyrere skole, jo bedre skole. Fattigdom er den største faktoren til at barn ikke får gå på skole i Uganda. Uten utdanning er det vanskelig å tjene penger. Det finnes ikke et eksakt tall på hvor mange ungdommer som er arbeidsledige i Uganda, men det er alt for mange.

Heldigvis finnes det organisasjoner som CBS Pewosa, som jobber for å få en slutt på arbeidsledigheten i Uganda. CBS Pewosa jobber  hovedsaklig med å  styrke kvinner, men har ulike prosjekter som styrker både jenter og gutter i Buganda (kongerike i midtre og sørlige delen av Uganda). Et av prosjektene deres går ut på å gi yrkesopplæring til arbeidsløse unge mennesker i alderen 20-30 år slik at de kan få seg en jobb og tjene penger. Det blir gitt yrkesopplæring i motorsykkelreparasjon, matlaging, sying og murverk. Først får de kurs i life skills i tre måneders før de begynner seks måneder med yrkesopplæring. Gruppene starter også opp en sparegruppe slik at når de er ferdig med yrkesopplæringen har de allerede litt penger til å starte opp en egen bedrift eller kjøpe eget utstyr.Arbeidet CBS Pewosa gjør er veldig viktig. Det å hjelpe ungdom ut av arbeidsledighet og inn i lønnet arbeid, er nøkkelen til å redusere fattigdom, både for de unge selv og familiene deres. Ungdommene i yrkesopplærings programmet blir også lært opp i problemløsning, hvordan å kommunisere med en kunde og hvordan drive en forretning. Elisha har hovedansvar for yrkesopplærings prosjektet og forteller at ungdommer som deltar i prosjektet får bedre selvtillit og får tilbake troen på seg selv. Han mener også at yrkesopplæringen gir ungdommene håp, en fremtid og venner for livet.


Marie//Nassuna

Kommentarer

Populære innlegg