Livet i Uganda


Heisann!

Nå har vi bodd i Uganda i over to måneder, og begynner å bli vandt til det nye livet vårt her. Livet i Uganda er veldig annerledes enn det livet vi har i Norge. Vi føler oss veldig heldige som får oppleve og bo i et så spennende land som dette. Så her er 10 ting om vårt nye liv her i storbyen Kampala.

  1. Noe av det jeg liker best med Uganda er folkene. Menneskene vi har møtt her er veldig åpne og gjestfrie. På gata er det helt normalt å hilse på folk du ikke kjenner og spørre dem hvordan de har det. Ugandere er veldig selvsikre og kan tulle med alt, og de er glad i å ha det gøy. Vi har det alltid gøy med vennene våre fra Uganda.

  2. For å komme oss rundt i Kampala, bruker vi noe som heter Boda Boda. En boda boda er en motorsykkel. Det er veldig mange av dem her i Kampala. Enten kan du ta en Safe Boda, som er en boda du bestiller via en app, eller så kan du ta en boda som kjører forbi på gata. Vi tar også taxier. Men det er ikke det samme som taxiene hjemme i Norge. Det er en minibuss som kjører rundt og du kan gå på hvor du vil og gå av hvor du vil. Taxiene er alltid stappfulle, og de presser alltid inn flere etter det er blitt fult. Men dette er en grei og billig måte å komme oss frem i Kampala.
  3. Trafikken i Kampala er veldig travel. Det er biler og boda bodaer over alt. Det er ingen skikkelige trafikkregler, så bilene må bare prøve å komme seg inn i de små lukene de finner. Det er også veldig mye kø! Du kan bli sittende i kø i laang tid. Jeg er veldig imponert over hvordan folk klarer å kjøre i Kampala, jeg hadde aldri klart å kjøre her.

  4. Maten i Uganda er god, og det er stort fokus på mat her! Yndlingsmaten til de fleste uganderne, spesielt bugandere, vi har møtt er matoke og ris. Matoke er kokt banan som er most til noe som ligner på potetmos. De spiser også mye bønner og kjøtt. Spisevanene i Uganda er veldig annerledes fra Norge. De spiser ikke så ofte, men de spiser myye til hvert måltid.  De spiser også det samme hver dag. Så vi blir litt lei av den ugandiske maten, og da er det veldig godt å få kjøpt seg en pizza istedenfor.  5. Familierelasjoner her i Uganda er veldig annerledes fra Norge. De har utvidede familier, der moren din nødvendigvis ikke trenger å være din biologiske mor, og du kan kalle flere kvinner for moren din. De har også et annet syn på hvem som er søsknene dine, så vi har fått oss mange ugandiske brødre og søstre. De som er i samme klan som deg er også dine brødre og søstre. Det er veldig inkluderende og koselig, og vi er veldig glad i våre nye ugandiske søsken.

  6. Været i Uganda skifter hele tiden, spesielt nå når det har vært regntid. Temperaturen pleier å være mellom 22-26 grader. Sola kan stråle det ene minuttet, mens det andre kan det plutselig begynne å pøsregne. Og når det regner stopper alt opp. Du går for eksempel ikke på jobb hvis det begynner å regne. I det siste har det regnet veldig mye. Til vanlig pleier det å bli varmere i desember, men i år har været vært ustabilt. Men vi nyter sola når den er her, og i januar er det forhåpentligvis slutt på regntida og da blir det enda varmere.
  7. Vi bor hos en vertsfamilie som består av vertsfar, vertsmor og to vertssøstre.  Vi bor i et stort og flott hus og har en super snill hushjelp. Huset er omringet av høye murer og familien har to vakthunder som er trent til å angripe fremmede. Så vi er veldig godt beskyttet inne i huset!

  8. Vi jobber mye, så på fritiden liker vi å slappe av, lage mat, strikke og hekle. I helgene pleier vi å bli tatt med på ulike arrangement med vertssøstrene våre eller med kollegane våre. Av og til drar vi «downtown» og sjekker ut ulike butikker og bruktbutikker. Noen ganger drar vi på kjøpesenteret og kjøper ting vi trenger og går på restaurant for å få spist litt annen type mat. Vi prøver også å få dratt litt rund til andre steder i Uganda for å se nye steder av dette flotte landet.

  9. På markedet får vi kjøpt ferske grønnsaker og frukt. Dette er noe du ikkje finner i Norge. Det er alltid mange folk der, så det kan være litt stressende, men det er også en veldig spennende plass med mange hyggelige mennesker.
  10. African time er et begrep vi er blitt godt kjent med. Selv om jobb begynner klokka 8, kommer ikke folk før i  9-10 tiden. Ugandere stresser ikke så mye med tid som vi nordmenn gjør. Selv om det var uvant i begynnelsen, begynner vi å bli vandt til det. Det er bra for to nordmenn å lære seg å ikke stresse for mye.


Marie//Nassuna
Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg